BAE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ EVRİLİYOR!

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ve Türkiye-BAE Serbest Ticaret Anlaşması 3.3.2023 tarihinde imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan antlaşma ile ticari ekonomik hacmimizi 5 yılda 25 Milyar Dolara çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

Ağustos 2021 tarihinde başlayan normalleşme döneminden sonra iki ülke ticareti ivme kazanmaya devam etti. TÜİK verilerine göre 2021 Kasım ayında Türkiye’nin ihracatı 555 milyon Dolar iken, Kasım 2022’de pandeminin de etkisiyle 403 milyon dolar seviyesine geriledi. Yıllık ihracat rakamlarını değerlendirdiğimizde Türkiye – BAE ihracatı;

2021 yılında  5.179.390.859 USD iken

2022’de 4.829.273.399 USD seviyesinde idi.

 

Daha önceki senelere baktığımızda ise, 2018 de 3.137.496.888 USD ve 2019 da  3.517.972.799 USD idi.

1 Ocak- 30 Kasım 2022 döneminde yüzde 20.4 artarak 3 Milyar 251 milyon dolar seviyesine yükseldi. Tüm bu rakamlar görüşmelerin ve antlaşmaların olumlu yönde etkilerini gözler önüne sermektedir.

 

25 yıldır Türkiye’de verdiğim ihracat danışmanlığı ve eğitimlerimde gözlemlediğim ihracatta öne çıkan ürün gruplarımız,

  • Ev tekstili
  • Makine ve aksamları
  • Otomotiv Ana ve Yan Sanayi
  • İnşaat Malzemeleri
  • Elektrikli Makineler
  • Mobilya
  • Hazır Giyim
  • İnşaat

Trade Map BAE’nin Türkiye’den sektörlere göre yaptığı ithalat verilerine göre

Türkiye ihracatının öncelikli sanayi ürünleri listesinden yaptığım alıntıda,

  • Ev tekstilinde Türkiye % 3.6 Pazar payına sahip iken Çin açık ara % 64.6 ile Pazar lideri.
  • Otomotiv Ana ve Yan Sanayi sektöründe Çin, Japonya, Güney Kore pazarı hemen hemen eşit oranlarda bölüşürken, Türkiye’nin Pazar payı sadece yüzde 2
  • İnşaat Malzemeleri Sektöründe ise Çin %25.8 ile ilk sırada yer alırken, İtalya, ABD, Singapur ve Almanya pazarı bölüşmektedir. Türkiye’nin Pazar payı ise sadece %1.7’dir.
  • Elektrikli Makineler ve Kablolar sektöründe de Çin Pazar liderliğini elinde tutmaktadır. Türkiye’nin Pazar payı sadece %3.6’dır.
  • Bir diğer kuvvetli sektörümüz olan Mobilya’ya baktığımızda Çin %48 ile Pazar payını elinde tutmaktadır. Türkiye ise %5 Pazar payı ile gerilerde yer almaktadır.
  • Hazır Giyim sektöründe Çin yine Pazar payının %50’sini elinde tutmaktadır. Türkiye ise %3.2 ile gerilerdedir.
  • Beyaz Eşya’da ise Çin %39 ile Pazar lideri iken Türkiye’nin Pazar payı %4.9 olarak görülmektedir.

 

*Kaynak: Trademap-mirrordata/BAE (31.07.2022) ve Ticaret Bakanlığı

 

Yine aynı verilere göre bir diğer güçlü sektörümüz olan tarım ürünlerinde de Türkiye’nin Pazar payı %2 ile %5 arasında değişmektedir.

Türkiye sadece altın mücevherat (külçe altın) sektöründe % 15.9 Pazar payı ile ön sıralarda olup aynı şekilde ithalat rakamları da ortalama eş değerdedir.

BAE ile imzalanan serbest ticaret antlaşması her iki taraf için de hayırlı olur umuduyla, konunun sektörel olarak ele alınması gerekliliğini düşünmekteyim.

BAE’de ithalat gümrük vergisi %5 tüm ülkelere uygulanmaktadır. Dolayısıyla vergilendirme konusunda genel olarak eşitlik bulunmaktadır. Serbest Ticaret Antlaşmaları ile gümrük vergisi muafiyetleri karşılıklı sağlanmaktadır. Bu açıdan imzalanan Serbest Ticaret Antlaşmasının, Türkiye-BAE ticaret hacminin gelişmesine hangi noktalarda katkıda bulunacağını detaylı olarak bilmek isteriz. Öncelikler, avantajlar ve ticarete yansımalarını net olarak ortaya koymakta fayda bulunmaktadır. Bu kapsamda da sektörel olarak, durum analizlerine müteakip, yol haritaları çizebilir, eylem planları oluşturabiliriz.

Dubai’de yaşayan bir Türk vatandaşı olarak, Türk yatırımcılarını, Türk Projelerini ve Türk ürünlerini daha çok pazarda görmek istiyoruz. Geçenlerde büyükelçi ile yaptığımız bir sohbette Türk Vatandaşları nüfusunun 30.000 seviyesine ulaştığını öğrendim. Daha iki yıl öncesine kadar 10.000 olan rakamın üç katına çıkmış olması ilişkilerimizin boyutlarını da gözler önüne seriyor.

Serbest Ticaret Antlaşması ile özellikle sağlık sektöründe de yeni yatırımları görmek istiyoruz. BAE’de Türk hastane ve doktorlarının özlemini çekmekteyiz. Sadece et restoranlarımızla anılmak değil, sektörde öncü olan bir çok değerli firmalarımızın da ön planda olmasını arzulamaktayız. Bölgede direkt yatırımları olan ve BAE’de yaşayan bizlere Türk ürün ve hizmetlerine ulaşmamızı sağlayan bu adsız firmalar vasıtasıyla Türkiye- BAE ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedeflemekteyiz.

 

Bu vasıtayla özellikle, mobilya, ev tekstili, inşaat, sağlık ve eğitim alanlarında firmaları BAE’ye beklediğimizi hatırlatır. Süreçte her daim yanlarında olacağımızı belirtmek isterim.

Bizimle Birlikte Dubai'ye İlk Adımınızı Atınız

İhracat Danışmanlığı Hizmetleri
Sohbete Başla
Merhaba;
Size nasıl yardımcı olabiliriz?