BAE’de Gıda ve Tarım Sektörü
Gıda ve tarım, yatırım fırsatları söz konusu olduğunda yatırımcılar için hiçbir zaman listenin üst sıralarında yer almadı. Ancak BAE’nin tarımı yüzde 100 yabancı mülkiyetine açan 2018 DYY Yasası’nın kabul edilmesiyle birlikte, gıda üretimi ve işlemenin yanı sıra tarım da yatırımcılar arasında benzeri görülmemiş bir ilgi görmeye başladı.
Suyun kıt olduğu bir ülke olarak, gıda güvenliğini sağlayabilmek için gıda ticaretinin merkezi olmamız gerektiğini anladık.
Öne çıkan istatistikler:
- Yiyecek ve içecek alanında 1.ve bölgenin toplam yiyecek-içecek ticaretinin yüzde 18’ini oluşturmaktadır.
- 10,5 tüketilen gıda BAE’de yerel olarak üretilmektedir.
- 100 sahiplik tarımda artık mümkündür.
- Lisanslama maliyetlerinde %60 azalma uygulanmaktadır.
Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi kapsamında BAE’de gerçekleşen önemli mevzuat değişiklikleri, yatırımcılara sektördeki uzun vadeli fırsatları takip etmek için gereken uzun vadeli politika istikrarını sunan Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi 2051’in yayınlanmasını takip etti. Strateji, tarım için lisanslama ve düzenlemelerin yanı sıra tarım teknolojisi girişimleri için onayları hızlandırmaya devam ediyor. Buna ek olarak, BAE Hükümeti ve özellikle Abu Dabi, yatırım çekmek amacıyla, 272 milyon ABD doları tutarında Ar-Ge indirimi de dahil olmak üzere önemli teşvikler sunmaktadır.
Bu yeni düzenleyici çerçeve ve ilgili teşvikler sayesinde üretim, işleme ve dağıtım alanlarındaki yatırımcılar, BAE’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki engelsiz pazar erişiminin yanı sıra Güney Asya ve Doğu Afrika’daki önemli büyüme merkezlerine yakınlığından faydalanacak. Bu bölgesel fırsatlardan yararlanmak için şimdiden büyük yatırımlar yapıldı; Brezilya’nın BRF’si (dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri) Abu Dabi’deki bir et işleme tesisine 160 milyon ABD doları yatırım yaptı ve şu anda Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Umman, Irak, Lübnan ve Mısır için bir dizi ürün üretiyor.
Büyüyen turizm, yüksek kişi başına düşen gelir ve gıda sektöründeki büyümeyi desteklemesi muhtemel sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme ile yurt içinde de yatırım fırsatları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, ambalajlı ürünlere yönelik tercihler, helal gıda, organik gıda ve online alışverişe yönelik artan talebin yatırımcılara niş fırsatlar sunması muhtemeldir.
Tabii ki, sektöre yapılacak yatırımlar bazı zorlukları da beraberinde getirecektir, özellikle de sınırlı su kaynakları ile aşırı sıcaklıklarda gıda yetiştirmenin zorlukları. Bunu ele almak için yatırımcılar, girdileri yönetmek ve çıktıları en üst düzeye çıkarmak için dikey çiftlikler gibi kontrollü ortam tarımında ag-teknolojisini kullanmak istiyorlar. Başka bir deyişle, daha akıllıca büyümek, bölgede ortaya çıkan fırsatları yakalamak için çok önemli olacaktır.
BAE’de Gıda ve Tarım Sektörü Hakkında Bilmeniz Gerekenler:
- Pazar Büyüklüğü :
- Yerel gıda üretimi BAE nüfusunun gıda ihtiyacının sadece yüzde 10,5’ini karşılamaktadır.
- BAE’nin gıda ve içecek ihracatının değeri 2018’de 2017’ye kıyasla yüzde 26, yeniden ihracatı ise yüzde 28 arttı.
- Sektör, 2018 yılında 17 milyar ABD doları değerinde ithalat, 4 milyar ABD doları değerinde ihracat ve 4 milyar ABD doları değerinde yeniden ihracat dahil olmak üzere 25 milyar ABD doları değerinde ülkenin petrol dışı dış ticaretinin yüzde 5,7’sini oluşturdu.
- Gıda ve içecek ticaretinde MENA bölgesinde ilk sırada yer alan BAE, bölgenin toplam gıda ürünleri ticaretinin yüzde 18’ini ve küresel gıda ve içecek ihracatının yüzde 26’sını gerçekleştirmektedir.
- BAE, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da büyük ölçüde engelsiz pazar erişimine ve Güney Asya ile Doğu Afrika’nın başlıca büyüme merkezlerine yakınlığa sahiptir. Buna Hindistan-BAE gıda koridoru geliştirmeye yönelik büyük bir ortaklık ve Afrika için benzer planlar da dahildir.
- Talep Beklentileri:
- GCC’deki gıda tüketiminin 2018’deki tahmini 51,5 milyon tondan 2023’te 60,7 milyon tona çıkarak yüzde 3,3’lük bir YBBO ile büyümesi beklenmektedir.
- Nüfustaki artış, büyüyen turizm, yüksek kişi başına gelir ve sürdürülebilir ekonomik toparlanmanın bölgedeki gıda sektörünün büyümesini desteklemesi muhtemeldir.
- Suudi Arabistan ve BAE’nin, 2023 yılına kadar tüketimdeki toplam payları yüzde 81 civarında olacak şekilde, KİK’teki en büyük gıda tüketicisi ülkeler olmaya devam etmesi beklenmektedir.
- Sağlık bilincinin yükselişinin organik gıdaya olan talebi artırması ve ‘büyük gıda’ şirketlerinden uzaklaşmayı pekiştirmesi muhtemeldir. Bu durum KOBİ’ler için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.
- Sektördeki talebi şekillendirecek diğer trendler arasında uygun ambalajlı ürünlerin artan satışı, helal gıdaya yönelik artan talep ve online alışverişe yönelik tüketici tercihleri yer almaktadır.
- Yatırım Ortamı:
- BAE gıda sektörüne yapılan yatırım 2014-2018 yılları arasında toplam 1,7 Milyar ABD Dolarına ulaşmıştır.
- Doğrudan yabancı yatırımların coğrafi yoğunlaşması açısından bakıldığında, çoğunluk Dubai’ye akmaya devam ederken, Abu Dabi, dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri olan Brezilyalı BRF’nin sektördeki en büyük tek yatırımı da dahil olmak üzere bazı büyük projeleri çekmekte başarılı olmuştur.
- BAE’de gıda ürünleri üreten ve işleyen tahmini 650 fabrika bulunmaktadır ve bu fabrikalar yaklaşık 13,5 milyar ABD doları tutarında yatırım yapmıştır.
- BAE, kültürlenmiş et ve diğer et alternatiflerinin araştırılması, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için bir merkez olma potansiyeline sahiptir. Bu küresel pazarın 2030 yılında 1,24 trilyon ABD doları değerinde olacağı tahmin edilmektedir.
- Düzenleyici Şemsiye:
- Ana federal düzenleyici kurum, Ulusal Gıda Güvenliği Komitesi aracılığıyla çalışan İklim Değişikliği ve Çevre Bakanlığı’dır (MoCCAE).
- Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi 2051, yatırımcıların bir tarım tesisi kurmak için dört ya da beş farklı lisansa ihtiyaç duyduğu önceki dönemlerin aksine, çiftçilere tek bir birleşik lisans sağlamaya çalışmıştır.
- Gıda standartları federal olarak Birleşik Arap Emirlikleri Standardizasyon ve Metroloji Otoritesi (ESMA) tarafından belirlenmektedir.
- Federal olarak belirlenen düzenlemeleri uygulayan ve izleyen başlıca emirlik düzeyindeki kurumlar Abu Dabi Tarım ve Gıda Güvenliği Kurumu ile Dubai ve Sharjah’ın ilgili belediye yetkilileridir.
- 2018 itibariyle, ithal edilen veya yerel olarak üretilen tüm gıdaların elektronik akıllı platforma (ZAD) kaydedilmesi gerekmektedir.
- Federal düzenleyici çerçevelerde iyileşmeler olmasına rağmen, emirlik düzeyindeki kurumlar arasında standartlaştırılmamış kayıt süreçleri bir sorun olmaya devam etmektedir.
- Bölgesel düzeyde, Orta Doğu genelinde tam olarak uyumlaştırılmış standartların bulunmaması, gıda ürünlerinin ihracatını ve yeniden ihracatını zorlaştırmaktadır.
- Potansiyel Yatırım Fırsatları ve Teşvikler:
- Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi 2051, açık bir teşvik olmasa da, yatırımcılara gıda üretiminde önemli yatırımlar yapmak için gereken uzun vadeli politika istikrarını sağlıyor.
- Mart 2019’da Abu Dabi Yatırım Ofisi (ADIO), vergi teşviki ve 272 milyon ABD doları tutarındaki Ar-Ge hibeleri de dahil olmak üzere finansman ilgisini çekecek üç öncelikli araştırma alanı açıkladı:
- Yosun bazlı biyoyakıtlar: Tüm yıl boyunca güneş ışığı, tuzlu suya erişim ve bol miktarda arazi, şirketlere alg biyoyakıtlarının geliştirilmesi ve ölçeklendirilmesi için ideal bir ortam sağlamaktadır. Mevcut küresel pazar büyüklüğü: 7 milyar ABD doları.
- Kapalı alanda tarım teknolojisi: Abu Dabi’nin su tasarrufu hedefi doğrultusunda, kapalı alanda tarım teknolojisinde ilerleme ve en gelişmiş çözümlerin çöl ortamına uyarlanması öncelikli bir alandır. Mevcut küresel pazar büyüklüğü: 3,6 milyar ABD doları.
- Hassas tarım ve ag-robotik: Bu, yerel çiftçilerin kaynak kullanımını ve su, enerji ve arazi gibi kritik kaynakların israfını en aza indirmelerine yardımcı olacaktır. Mevcut küresel pazar büyüklüğü: 16 milyar ABD doları.
- Gıda lojistiği teknolojisine yatırım, özellikle de izlenebilirliği ve kalite güvencesini iyileştirmek için tedarik zincirleri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) ile blok zinciri entegrasyonu memnuniyetle karşılanacaktır.
- Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi kapsamındaki yeni bir birleşik lisansın, çiftlik kurma maliyetlerini yüzde 60 oranında azaltacağı tahmin edilmektedir.
- Foodtech Challenge erken aşamadaki girişimlere teşvikler sunmaktadır. İnovasyona dayalı bir gıda üretim yarışması olarak 1 milyon ABD doları değerinde ödüller vermektedir. Yarışma Gıda Güvenliği Ofisi tarafından Tamkeen ile ortaklaşa düzenlenmektedir. Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisi hedeflerine ulaşmak için en son teknolojik çözümleri kullanarak ve Ar-Ge kapasitesini artırarak BAE’nin üretim kapasitesini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
- Gıda üretimi ve imalatı için özel ekonomik bölgeler ve serbest bölgeler aracılığıyla spesifik olmayan teşvikler sunulmaktadır. Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi (KIZAD), yatırımları ‘gıda kümesine’ çekme konusunda özellikle aktif olmuştur. KIZAD, özel teşvikler sunmak yerine, mükemmel bir konuma ve lojistik altyapısına sahip bir serbest bölge olarak rekabet gücünü vurgulamaktadır.
- İlgili BAE Hükümeti Paydaşları:
- Ministry of Economy (MoE)
- The Office of the Minister of State for Food and Water Security
- Ministry of Climate Change and Environment (MoCCAE), which works through the National Food Safety Committee
- Abu Dhabi Agriculture and Food Safety Authority
- Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation Economic and Trade Affairs Department
- Emirates Authority for Standardization and Metrology (ESMA)
Su kıtlığı ve ekilebilir arazilerin az olduğu bir bölgede, sürdürülebilir üretim, su verimliliği, kimyasal kullanmayan ve temiz ve izlenebilir gıdalar sunan teknoloji, gıda güvenliği için çok önemli olacaktır.
Daha fazla bilgi ve videolar için tıklayınız.