Dubai’de şirket nasıl kurulur prosedülerine başlamadan önce Dubai’nin öneminden bahsetmek gerekir. Birleşik Arap Emirlikleri 7 emirlikten oluşmaktadır. Şirket kurulumlarının en rahat gerçekleştirildiği emirlik Dubai’dir. Ayrıca en çok bilinen emirlik açık ara Dubai’dir. Hatta çoğunlukla Dubai ülkenin adı olarak bilinmektedir. Genelde Dubai’ye ziyarete gelen kişiler Birleşik Arap Emirlikleri vizesi almaz, Dubai vizesi alır. Dolayısıyla deyim yerindeyse ‘Dubai’ Birleşik Arap Emirlikleri’ne ismini vermiştir. Çoğu kişi Birleşik Arap Emirlikleri yerine Dubai’yi ülkenin adı sanmaktadır. Dolayısıyla da yine Birleşik Arap Emirlikleri’nde Şirket Nasıl Kurulur? Yerine Dubai’de şirket nasıl kurulur? Sorusu sorulmaktadır. Bu sorunun cevabını ise aşağıda ayrıntılı olarak ele alalım.
Anakara (Mainland) ve Serbest Bölge (Free Zone) şirketlerinin yapısı, işleyişi, uygulanan vergi sistemleri farklılık göstermektedir. Dolayısıyla, Dubai’de şirket kuruluşu yaparken, firmaların ihtiyaçları, amaçları ve faaliyet alanlarına bakılarak, Dubai’de hangi tür şirket kurulması gerektiğine karar verilmektedir. Bu konuda detaylı danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu sayede geri dönüşü imkansız ya da ciddi maliyetlere neden olabilecek her türlü sorun, gecikme ve ekstra maliyet ile karşılaşmazsınız. Adım adım Dubai’de Şirket Nasıl Kurulur?
ADIM 1 Şirketin Faaliyet Aktivitelerinin Seçimi
Dubai’de şirket kuruluşunda ilk adım işletme aktivitenizi seçmeniz olacaktır. Şirket aktiviteniz seçtiğiniz sektörlerde faaliyet göstermenize imkan vermektedir. Ana sektör başlıklarının altında alt konulara göre seçiminizi yapabilirsiniz. Aktivite seçiminde de danışmanlık hizmeti vererek, firmanızın işleyişine en uygun olan aktiviteleri beraber belirlemekteyiz.
DUBAİ’DEKİ GÜNCEL BUSINESS AKTİVİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ >>>
Dubai’de şirket kuruluşu sırasında en önemli husus, lisans türüne karar vermektir.
Dubai Şirket Lisans Türleri yapılan işe göre 3 farklı şekildedir.
ADIM 2 İşletmenin Hukuki Yapısının Seçimi
Dubai Şirket Kuruluşunun yapısının seçimi yine aynı şekilde çok önemlidir.
Önemli Not: Her ne kadar Türk vatandaşlarının tüm emirliklerde Şirket Kurulumuna yasal olarak bir manisi olmamakla birlikte, pratikte, halen Türk Vatandaşları Dubai’de şirket kurulumlarını sorunsuz tamamlayarak, banka hesaplarını açabilmektedirler. Diğer Emirliklerde halen sorunlar vardır. Ayrıca banka hesabı ya açılmamakta ya da daha sonradan bloke edilmektedir.
DUBAİ’DE HUKUKİ YAPILARA GÖRE DUBAİ’DE ŞİRKET NASIL KURULUR?
Şirket hisselerinin tamamının gerçek kişiye ait olduğu işletme türüdür. Bu kişi %100 işletmeyi kendisi idare eder.
Şahıs işletmesi kurulum aşamaları hemen hemen aynıdır. Burada önemli olan konu, faaliyet seçimi ve şirket türünün belirlenmesidir.
Mesleki tanımlılığı olan alanlarda kişiler Civil Company kurabilirler. Araba tamirciliği, doktorluk, eğitmenlik, muhasebecilik vs. gibi geniş alanlarda Dubai’de Hizmet Şirketi kurulabilinir.
DANIŞMANLIK AKTİVİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ >>>
Limited Şirket LTD. karşılığı LLC olarak Dubai’de Şirket Kuruluşunda karşımıza çıkar. Son yapılan yasal düzenleme ile, Dubai’de şirket kuruluşunda kefil zorunluluğu kalkmıştır.
Limited Şirket ana sermayesinin devlet veya özel bankalara yatırılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durum yabancı yatırımcı açısından kolaylık sağlar.
Dubai’de Türkiye’de bulunan Şirketin Şubesi kurulurken Türkiye’deki şirketin evraklarının yeminli tercümelerinin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, Dubai’de Türkiye’deki firmanın şubesini açmak, daha zahmetli ve maliyetlidir. Bu açıdan, şube açmak isteyen firmalara kapsamlı ve detaylı danışmanlık hizmeti vererek, zaman ve para kazanmalarını sağlamaktayız. Yapılacak işlemlerde, hata olması durumunda firmalar ekstra maliyetlerle karşılaşmaktadır. Tüm bunların önüne geçmek için, en kısa, pratik ve güncel yöntemler konusunda bilgi vererek hızlı bir şekilde işlemlerinizi yapmaktayız.
Örneğin, tercümelerin yapılması, onaylayacak makamların bilgilendirilmesi ve tüm bunların antlaşmalı kurumlarımız tarafından uygun maliyetlerle ve hızlı yapılmasının sağlanması şeklinde özetleyebiliriz.
Dubai’de temsilcilik ofisi, ticari aktiviteye sahip şirketlerin açtıkları firmalardır. Dubai’de Birleşik Arap Emirlikleri kurallarına göre temsilcilik ofisi fatura kesemez. Sadece pazarlama, iş geliştirme, tanıtım gibi faaliyetleri yürütebilir.
ADIM 3 İşletmenin İsminin Seçimi
Firmalar Dubai’de şirket kurarken istedikleri ismi seçmekte özgürdürler. Ancak ilk etapta 3 isim belirlenir, onaya sunulur. Genellikle ilk verilen isim onaydan geçer.
ADIM 4 Şirket Kuruluşunun Ön Onay Başvurularının Yapılması
Dubai’de kurulan şirketin ön onayı alması şirket kurulumu için kanunen bir sorun olmadığının göstergesidir. Bu açıdan çok önemlidir. Ön onayı alan firmalar diğer adımlara geçebilirler.
ADIM 5 Şirket Ana Sözleşmesinin Hazırlanması
Şirket ana sözleşmesini hazırlayarak müşterilerimize sunmaktayız. Şirket ana sözleşmesi, kurulan firmanın ticari faaliyetlerine göre değişiklik göstermektedir.
ADIM 6 Şirket Adreslerinin Belirlenmesi
Dubai’de kurulan şirketin fiziksel olarak bulunduğu bir ofis olmalıdır. Serbest Bölgelerde sanal ofisler de kullanılmaktadır. Danışmanlık destek paketimizin içeriğinde müşterilerimize ofis adresi sağlamaktayız.
ADIM 7 Yasal İzinlerin Alınması
İşletmelerin ticari aktivitelerine göre yapacakları ticaretlerine ilişkin yasal izinlerin alınması gerekmektedir. Kurulan firmaların ticari faaliyetleri doğrultusunda hangi izinlere tabii olduğu yine aynı şekilde danışmanlık paketimizin içerisindedir. Bu konuda da müşterilerimize kapsamlı bilgi sağlamaktayız.
ADIM 8 Ticari Lisansın Alınması
Yukarıdaki adımların tamamlanmasına müteakip lisansınız düzenlenir. Bu sayede şirketinin kurulmuş olmakla birlikte, ticari faaliyetlerinize bağlayabilmeniz için yeterli değildir.
ADIM 9 İşletme Yetkililerine Oturum Alınması
Şirket yetkililerinin oturum kartlarının çıkarılması gerekmektedir. Aksi taktirde firmanın ticari lisansı, ticareti başlatmak için yeterli olmayacaktır. Durumu şöyle özetleyebiliriz. Ticari lisansa sahip olmak, Ticaret Sicil Gazetesinde kaydı olmak gibidir. Ancak banka hesabı olmayan bir işletme, fatura düzenlemiş dahi olsa, ticaretini devam ettiremez. Çünkü müşterileri ona para yatıramaz. BAE’de ticari lisansı olan firmalar fatura düzenleyebilir. Ancak fatura bedelinin, işletme banka hesaplarına gönderilmesi gerekmektedir. BAE’de banka hesabı açılabilmesi için de şirket yetkilisinin oturum kartının olması gerekmektedir. Emirates Id olarak ifade edilen oturum kartını alan şirket yetkilisi, gerek şahıs gerek de şirket banka hesapları için başvuruda bulunabilir.
Oturum kartına sahip olan kişiler, o andan itibaren BAE’ne vizesiz olarak giriş yapabilecektir. Havaalanında ‘Smart Gate’ bölümünden hızlıca geçiş yapabilir. Çünkü BAE’de oturum izni bulunmaktadır. Ayrıca ülke kurallarına göre de BAE’de ehliyetini değiştirebilir. Tüm bu işlemler, hızlı, güvenli bir şekilde tarafımızdan yapılmaktadır ve danışmanlık destek paketimizin içerisindedir.
ADIM 10 Şirket Yetkililerinin Banka Hesaplarının Açılması
Oturum kartı alınan şirket yetkilisinin şahıs hesabı açılarak BAE’de kredi kartı, kredi, atm kartı alma gibi haklara sahip olacaktır. Kredi imkanlarının diğer ülkelere göre daha uygun olduğu BAE’de bu imtiyazlara sahip olmak, firma yetkilileri için önemli bir ayrıcalıktır. Tüm bu işlemlerde yine aynı şekilde danışmanlık destek paketimizin içindedir.
ADIM 11 Şirket Banka Hesaplarının Açılması
Yukarıda da anlattığımız üzere, oturum kartını alan şirket yetkilisi ticari hesaplarını açtırma imkanına erişecektir. BAE’de özellikle son bir buçuk yıldır banka hesabı açılması konusunda ciddi sıkıntılar vardır. Hatta kendi imkanları ile ticari lisans alan kişiler dahi sadece banka hesabının açılması için bizden danışmanlık talep etmektedirler. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bu işlemler bir bütündür. Adımların herhangi birinde yapılacak yanlış banka hesaplarının açılmasını etkilemektedir. Dolayısıyla, 20 yılı aşkın süredir, 10’dan fazla sektörde ticaretin içerisinde olan danışmanlar olarak, anahtar teslimi hizmet vermekteyiz. Bu sayede müşterilerimiz de ticaretlerine sorunsuz bir şekilde başlayabilmektedirler.
Son Söz: Dubai’de şirket kurulumu ile ticaret lisansının alınması kastedilmektedir. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi, ticari lisans bir kağıt parçası olarak ticaretinizin başlayabilmesi için yeterli değildir. Banka hesaplarının açılması, oturum kartının alınması gibi önemli hususların da tamamlanması gerekmektedir.